Геотермални системи за отопление


Един от задължителните фактори, за да се чувстваме по-уютно и комфортно вкъщи, е топлината. Едва ли има човек, който обича да му е студено през зимата или останало време от годината, когато температурите не са много високи. За съжаление, обаче цената на тока и парното постоянно се увеличава, което до голяма степен може да се окаже пагубно за финансовото ни състояние. Именно поради тази причина трябва да помислим за някакъв алтернативен начин на отопление, който няма да натежи на джоба ни и същевременно ще бъде също толкова полезен, ефективен и лесен за използване колкото парното, климатиците и останалите начини на отопление, които се свързват към ел.мрежата.
Печка на твърдо, газ и други стандартни отоплителни системи 
За щастие съществуват най-различни начини за отопление – например може да си поставите печка на твърдо или течно гориво, или пък на газ. С използването на печки на въглища или на мазут, обаче няма да намалите чувствително сметките си за отопление. Безспорно, от икономична гледна точка, използването на газови печки, е най-добрата алтернатива, но лично аз не смятам, че си струва риска, който се поема с тяхното инсталиране. През последните години станахме свидетели на не малко случаи на нарушено здравословно състояния, тъй като печката се, е повредила по един или друг начин и изпуска газ, който, е изключително опасен за човешкото здраве.

 Геотермалното отопление
 Това, обаче съвсем не са единствените алтернативи на парното и ел. печките. Съществуват куп други начини на отопление, които са същевременно ефективни и безопасни за човека и околната среда. Един от тези начини, е геотермалното отопление. Въпреки, че една подобна инвестиция може да се стори скъпа за по-голяма част от хората, трябва да отбележим, че геотермалните системи за отопление избиват двойно, тройно и четворно парите, които ще вложите в тях. С инсталирането на една такава система ще забравите завинаги за високите годишни сметки за отопление, които в повечето случаи завършват с три нули. Така, че ако разполагате с къща с голям двор, в който да разположите геотермалната система и сте заинтригувани от идеята да черпите безплатна топлоенергия от земните недра, то в следващите няколко реда ще обърнем внимание на най-съществените и важни неща, които трябва да знаете за геотермалното отопление. Както споменахме вече, технологията на тази система се базира върху добиването на енергия от топлината, която идва от недрата на Земята. Мнозина предпочитат да си инсталират геотермална система, вместо някой от останалите екологични начини за добиване на енергия, като ветрогенераторите, фотоволтаичните системи и всички останали. Това, е така, защото геотермалната технология, е единствената, която не, е засегната пряко от климатичните условия на района, в който живеете, тъй като на дълбочина от 3-4 метра под земята, температурата не пада под 15 градуса по Целзий, независимо от това дали се намирате на най-горещото или студено място в страната. Системата работи по следния начин – поставя се сонда на голяма дълбочина от около 60 метра под земята или се инсталира система от топлинни колектори в плиткия слой на почвата(2-3 метра под повърхността). В зависимост от това дали има подпочвени води се процедира по следния начин – при наличието на такива се използва водата от тях, която преминава през системата от тръби, които са заровени в плиткия слой на почвата. След това същата тази вода се връща обратно в почвата, но не в извора или кладенеца, а по възможност далеч от тях. При положение, обаче, че няма подпочвени води под мястото, където ще инсталирате системата, то се изгражда система от затворен тип, в която циркулира някакъв вид охладителна течност – вода, антифриз и т.н. За да се изпомпа тази течност се поставя топлинна помпа. Като всички останали алтернативни източници на отопление и геотермалните системи се нуждаят от „малко ток“, за да функционират. При тези системи, обаче, е необходимо електрическо само, за да се задвижи флуидния поток, което ги прави в пъти по-ефективни и икономични от всички климатични инсталации познати до момента.
Пищете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.

  1. Бихте ли споделили колко голям двор трябва да имаме, за да планираме такова отопление?Какъв е минимума?

    ОтговорИзтриване
  2. Ние не се занимаваме с инсталиране на тези системи, трябва да питате другаде

    ОтговорИзтриване

Съобщение за формуляра за коментари