Слънчеви колектори - въпроси и отговори

Как работят слънчевите колектори през зимата?
Много хора задават този въпрос и с право, тъй като основната идея на слънчевите колектори, е да преобразуват лъчите на слънцето в топлоенергия. Така, че няма какво да се лъжем – през студените и облачни дни през зимата, е много трудно да се добие енергия, с която да бъде затоплената водата за къпане или измиване на чиниите, пък какво остава за затоплянето на цяло жилище. Така, че ако искате да имате добивате енергия от слънчевите лъчи през цялата година, то най-добре си монтирайте активни слънчеви колектори, които обаче са доста по-скъпи от традиционните и масово разпространени в момента пасивни слънчеви системи.



Възможно ли, е да се монтира слънчев колектор за апартамент, който не, е на последния етаж на сградата, а на по-ниските?
По принцип, е възможно да се монтира на върха на сградата, който да захранва с топла вода апартамент, който се намира няколко етажа по-надолу, но трябва да отбележим, че при този вариант ще има определен първоначален разход, който няма как да бъде избегнат. За да разберете какво имаме предвид ще Ви дадем един прост пример: За да достигне водата до апартамента на втория етаж в шестетажна сграда, то трябва да изтекат между 4-8 литра вода(спрямо дължината на тръбите, през които преминава), преди да може да се възползвате от топлата вода.ю

Охлажда ли се водата в резервоара през нощта и ако да, колко?
Да, водата се охлажда, но това, е съвсем нормално, предвид факта, че през нощта температурите малко или много спадат и няма как да се избегнат топлинните загуби. За щастие, обаче загубите не са фатални и са в диапазона между 3 – 5 градуса, в зависимост от сезона. Въпреки това, обаче специалистите съветват да използвате топлата вода до вечерта и да не я оставяте за утрешния ден – по този начин ще може да използвате цялата ефективност на системата.

Възможно ли, е да замръзнат тръбите през зимата?
В зависимост от системата – ДА. Ако разполагате със слънчева система от затворен тип, то няма за какво да се притеснявате, тъй като още при монтирането им те са запълнени с подходящи количества вода и антифриз, и няма как да замръзнат. Докато при системите отворен тип, то опасността от замръзване, е изключително голяма и затова не се препоръчва да бъдат монтирани в планински региони и други подобни, където през зимата температурите са по-ниски от обичайните за страната. Разбира се, може да се монтира такава система, но трябва предварително да източвате водата, в случаи, че се очаква застудяване и минусови температури, но веднъж забравите ли да източите водата, то Ви очакват сериозни неприятности. Затова не се препоръчва да монтирате слънчеви колектори от отворен тип на места със сериозни застудявания.

Силните ветрове и дъждове(градушка) могат ли да повредят слънчевите системи?
Специално за градушките, реномираните производители дават гаранция, че колекторите няма да бъдат повредени по един или друг начин при градушка с размери до 2,5 см и повече.

Какво ще се случи, ако водата от колектора се смеси с питейната?
По принцип, е невъзможно водата от колектора да попадне при питейната, но дори по някаква случайност това да се случи, то трябва да бъдете спокойни – нищо няма да Ви се случи, тъй като водата не, е отровна и няма как да Ви навреди по един или друг начин.

Възможно ли, е да се използват слънчевите колектори не само за топла вода, но и за отопление на жилището?
За съжаление, е невъзможно да се осигури отоплението на цялата сграда само с монтирането на слънчеви колектори, но пък могат да се използват като помощно средство. За целта, обаче трябва да бъде направена ре-циркулация на водата. При този вариант, обаче се губи между 20 и 30 процента от общата енергия, която се използва за загряване на водата. Така, че ако искате да затоплите жилището си по „зелен“ начин, то най-добре потърсете други варианти, които биха били по-ефективни и икономични.

Задължително ли слънчевата система трябва да бъде монтирана откъм южната страна на сградата?
По принцип не, но специалистите препоръчват слънчевите колектори да се монтират на юг, за да може да се възползвате от пълните възможности на технологията. При положение, че ги обърнете в друга посока, то ще намалите с до 20 процента усвояването на енергията от слънчевите лъчи.

Къде се монтират слънчевите колектори?
Повечето хора предпочитат да ги монтират на покрива, но в интерес истината могат да бъдат поставени навсякъде – на терасата, върху гаража и всяко друго място, което, е добре огрято от сутрин до вечер.

До каква степен може да бъде затоплена водата?
Водата в слънчевите системи може да достигне температурни стойности до 98 градуса. Освен това може да си монтирате специално устройство, чрез което да регулирате температурата на водата, която достига до Вас. С поставянето на такава система си гарантирате, че водата, която ще използвате няма да бъде по-топла от 60 градуса и следователно няма как да Ви попари, докато я използвате.

Трябва ли да се покриват колекторите през лятото, когато няма никой в жилището и не се използва топла вода?
Не, няма опасност да се случи каквото и да била авария докато Ви няма, защото слънчевите колектори са така проектирани, че да издържат на високите температури на водата, които достигат до 95-98 градуса. При положение, обаче, че се притеснявате от евентуални проблеми и искате да охладите системата, то няма проблем да ги покриете с брезент или друга покривка.

Какво количество енергия за топла вода ще ни осигури слънчевия колектор?
В зависимост от слънчевия колектор, който си монтирате, трябва да очаквате между 500kwh и 850kwh/м2 за година. Постигането на оптималната енергия, обаче зависи от много странични фактори – климатични условия на региона, тип на системата и още много други.

Как да използваме ефективно слънчевия колектор?
Може да Ви прозвучи странно и нелогично, но слънчевата система, е най-ефективна, когато температурата на водата в резервоара, е най-ниска. И в този ред на мисли, ако искате да се възползвате от ефективността на системата, трябва да се постараете всяка сутрин водата в резервоара да бъде с възможно най-ниска температура. Така тя ще бъде по-бързо загрята от слънчевата ирадиация. Именно поради тази причина, специалистите препоръчват да се използва топлата вода до последната капчица и да не се оставя за използване на следващия ден. Така ще позволите на слънчевия колектор да работи при ниска температура и следователно ще увеличите неговата ефективност, която може да нарасне до 20-30 %.
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.