Какво представлява пасивната сграда

Пасивните сгради са тези, които могат да се отопляват или охлаждат, без да бъдат използвани специални системи или уреди(климатици, парно, печки и т.н) или казано с прости думи – сграда, която сама се охлажда и загрява се нарича „пасивна“.
Изграждането на такава сграда, е скъпа инвестиция, която, обаче ще Ви се изплати многократно в бъдеще, тъй като сметките Ви за отопление и охлаждане ще намалеят драстично. Според производителите, ако бъдат използвани най-качествените материали, е възможно да бъдат намалени годишните разходи за климатизация до 90 процента, сравнение със сегашните, които плащате, ако живеете в монолитна, неизолирана сграда. Това, е възможно, тъй като пасивната сграда използва до 10 пъти по-малко енергия сравнение с останалите сгради от традиционното строителство.
Пасивните къщи са стойностно ефективни. Това се дължи на факта, че, когато бъдат сумирани разходите за проектиране, изграждане, инсталиране на системи и оборудване за отопление, охлаждане, вентилация, водоснабдяване, захранване и т.н., са много по-малки сравнение с парите, които ще Ви бъдат нужни за същите неща, обаче за обикновена сграда монолитно строителство.

Отоплението и охлаждането на този тип сгради се базира на въздушни тръби, през които преминава въздуха отвън. При навлизането на въздуха в тези тръби, той се затопля или охлажда в зависимост от нуждите на собствениците за постигане на оптималната температура. В повечето случаи се монтира система, през която въздуха влиза в помещенията чрез жалузи, които биват монтирани близо до тавана. За да се избегне евентуалното простудяване на обитателите, системата работи по такъв начин, че въздуха навлиза бавно и, е невъзможна рязката смяна на температурата.
Като всяка сграда и пасивните къщи разполагат с прозорци. В интерес на истината прозорците са от съществена част при изграждането й. Неслучайно те се монтират от южната страна на сградата, за да може да се използват максимално слънчевите лъчи. Може да Ви прозвучи малко странно, но специалистите препоръчват прозорците да се отварят само при необходимост, за да не бъде нарушен по един или друг начин микроклимата в сградата. Това, обаче не трябва да Ви притеснява, тъй като благодарение на специалните системи за климатизация, е осигурен постоянен достъп на свеж въздух, който освен това бива филтриран по уникален начин, който отстранява вредните частици прах и полени.
Може да прозвучи малко странно, но пасивните къщи ще Ви осигурят приятен и спокоен сън през цялата година, на какъвто сигурно отдавна не сте се наслаждавали в панелния апартамент, тъй като постоянно ще бъде доставян свеж въздух в стаята, без да се нарушава по един или друг начин спокойствието Ви. Това, е невъзможно да се случи например през лятото, когато, за да си осигурите свеж въздух трябва да отворите прозореца, а с неговото отваряне малко или много ще се наруши спокойствието Ви под влиянието на звуците от околната среда.
За да се нарече една сграда пасивна, обаче трябва да се спазят още много други правила и критерии за изолация. В действителност всички елементи на къщата се изолират, както и свързващите ги връзки. Едно от задължителните условия, е прозорците да бъдат трикамерни и освен това средното стъкло да бъде нискоемисийно.
Всичко това се прави, с цел да се достигнат желаните резултати – разходите за климатизация да не надхвърлят 15KWh/m2 и 120KWh/m2 годишно за разходите за топла вода и захранване на ел.уреди. Единствено при покриването на тези изисквания, една сграда може да се нарече пасивна!
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.