Активна къща

Предполага се, че „активните къщи“ са пълна противоположност на „пасивните“. Това, обаче съвсем не, е така и базовата концепция на активните къщи до голяма степен, е базирана върху тази на пасивните, но с малката разлика, че активните къщи сами си произвеждат енергия, докато пасивните я добиват от различни източници.
Активните къщи са сравнително нови на пазара и първата такава сграда беше построена едва преди четири години в Дания. Според последните данни тя изразходва по-малко енергия от Пасивните и според нейните обитатели, тя дори произвежда повече от необходимата енергия, което от своя страна може да донесе допълнителни доходи, тъй като неизползваемата енергия може да бъде реализирана в общата електроснабдителна мрежа.

Безспорно, обаче информацията относно тази нова мода в строителството и изграждането на т.нар Активни къщи, е оскъдно малка и именно поради тази причина смятаме да разбием статуквото и буквално да Ви засипем с информация по темата. Затова предвиждаме в бъдеще да пуснем още няколко материала по темата, като първия от тях ще бъде днес и ще засегнем основните принципи при построяването на такива къщи, техните предимства и недостатъци.
Предвид факта, че този тип сгради сами си осигуряват необходимата енергия, то няма абсолютно никакви изисквания към мястото върху, което ще бъдат изградени – за разлика от пасивните къщи, при които до голяма степен околната среда оказва сериозно влияние върху енергийните им потребности.

Основните цели и принципи на „активното строителство“, е да се осигури здравословен и безопасен микроклимат, същевременно, с което да се ограничи до минимум потреблението на невъзобновяема енергия.
Спестяването на енергия се дължи на използването на модерни технологии, с помощта, на които слънчевите лъчи, силните ветрове и температурата на почвите се преобразува в полезна енергия, която може да бъде използвана многократно за целите на потребителя.
Поддържането на здравословен микроклимат, обаче не, е лесна задача. То се постига благодарение на автоматизираната климатизация, вентилация и отопление в къщата. Чрез тях може дори да се определи химическия състав на въздуха, което малко или много би ни предпазило от хилядите микроби и заболявания, които витаят в него.
Би било крайно егоистично да се възползваме от природните дадености и същевременно да замърсяваме околната среда по един или друг начин. Поради тази причина за построяването на активни(и пасивни) сгради се използват само и единствено екологични материали, за които не съществува дори 1 процент вероятност да навредят по един или друг начин на природата и човека.
За да не останете с впечатлението, че Ви разтягам локуми само, за да запълня статията, то ето Ви и малко факти, които няма как да бъдат оспорени дори от най-върлия противник на „нискоенергийните къщи“.

  • Сметките за отопление на Активните къщи са от 7 до 10 пъти по-малки сравнение с тези на обикновените, монолитни къщи.
  • Използваната ел.енергия при този тип къщи, е от 5 до 10 пъти по-ниска сравнение с тези от традиционното строителство.
  • Сметките за топла вода са десетократно по-ниски от тези на всички останали.
  • Осветеността на сградата, е от 7-11 пъти по-голяма отколкото при всички останали. Това се дължи на факта, че Активните къщи се проектират по такъв начин, че да може техните собственици да се възползват напълно от климатичните особености на средата, в която живеят.

И като заключение могат да кажа, че разходите за топлоенергия на една Активна къща са около 10-11 пъти по-ниски сравнение с тези, които са изградени по традиционния начин.
Ако се сравнява една Активна къща с традиционна такава обичайните сумарни разходи са 10-11 пъти по ниски в полза на Активната къща.
Пищете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.

  1. Здравейте, от известно време проявявам интерес към активните къщи, въпросът ми към вас е: Каква би била цената та такава къща която е с големина да речем 100кв.м. и вие строите ли такива къщи в България???
    Благодаря Ви бих се радвал ако ми отговорите на e-mail: Hristoskov_e_mail@abv.bg

    ОтговорИзтриване

Съобщение за формуляра за коментари