Видове възобновяеми източници на енергия

Напоследък, много се говори за т.нар. възобновяема енергия. Което всъщност, е повече от нормално, предвид свръхпотреблението на енергия, което се наблюдава през последните години в целия свят и ограничените природни ресурси, които най-вероятно ще се изчерпят много по-рано от предвиденото. Именно поради тази причина се търсят все по-нови и усъвършенствани начини за добиване на енергия, която да бъде същевременно ефективна, неизчерпаема и безвредна за околната среда и човека.
Възобновяемата енергия отговаря възможно най-много на тези критерии, тъй като се добива от практически неизтощими природни източници – слънцето, вятъра, водата, земните недра и т.н. Предимствата на този „нов“ начин за добиване на енергия са много, но най-важния и съществен от тях, е, че не се навредява по абсолютно никакъв начин на човека и околната среда.



Водна енергия
Добиването на енергия от водата, е доста стар и познат метод, който, е много добре развит у нас. За целта са изградени няколко ВЕЦ-а, които осигуряват близо 1/3 от годишното енергийно потребление на страната. Малко хора, обаче знаят, че може да се добива водна енергия в домашни условия. За целта, обаче трябва да разполагате с генератор с водни турбини и да живеете в близост до река, канал или изкуствено създадени такива с наклон от един до два метра.

Слънчева енергия
Сигурен съм, че всеки, е виждал слънчев колектор и горе-долу знае за какво става въпрос. Соларните системи са най-широко разпространените алтернативни източници за добиване на енергия поради ред причини – ниска цена, лесен монтаж и поддръжка и т.н. Съществуват различни типове слънчеви колектори, които могат да се използват целогодишно или само през слънчевата част от годината. Според специалистите с инсталирането на соларна система бихте могли да намалите сметките си за ток и топла вода с 60-70 процента, в зависимост от системата, която използвате и климатичните условия на района, който обитавате.

Биомаса
Биомасата, е един от най-слабо разпространените и познати източници за добиване на енергия, което, е меко казано нелогично, предвид факта, че тя, е един от най-значимите възобновими източници според думите на специалистите. Този метод представлява добиването на енергия от продукти с растителен или животински произход, селскостопански или промишлени отпадъци и специално отглеждани за целта растителни култури с висока калоричност при изгаряне. За да се възползвате от предимствата на биомасата, обаче трябва да разполагате със специални съоръжения за тяхното изгаряне – печки, горелки и т.н.

Вятърна енергия
Добиването на енергия от вятъра, е един от алтернативните източници за зелена енергия, който обаче, е слабо приложим у нас, тъй като у нас има само няколко места, които разполагат с подходящ климат за целта. Въпреки това, вече има изградени няколко вятърни електроцентрали, чиято енергия използваме в момента. По принцип, е възможно инсталирането на ветрогенератор у дома, но за целта трябва да разполагате със сериозно свободно пространство, където да го поставите, тъй като ветрогенераторите заемат голяма площ, а освен това трябва да бъдат разположени на най-малко 500 метра от регулация.

Геотермална енергия
Както сигурно се досещате от името, тук става дума за добиване на енергия и топлина от земята. У нас има сериозни предпоставки за развиването на геотермалната енергия, предвид природните особености на страната. Според специалистите, у нас има повече от 700 района, в които би могло да се добива енергия от земята, без никакви проблеми. За съжаление, обаче цената на една подобна инвестиция в момента, е прекалено висока, което отказва по-голяма част от хората, които са склонни да инвестират в нея за домашна употреба.
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.