Когато енергийните източници свършат



Според масово разпространената информация, в момента използваме последните остатъци от природните енергийни ресурси, с които разполага планетата ни. Именно поради тази причина, в последните няколко години все повече се говори за т.нар. алтернативни източници на енергия, които ще ни позволяват да добиваме възобновяема енергия, която ще можем да използваме по колкото пъти искаме и то напълно безплатно, без да сме зависими от някое енергийно дружество. И освен това, трябва да подчертаем, че чрез тези технологии ще се намали многократно замърсяването на Земята. Това също, е един от основните аргументи на „специалистите“, които ни подканват тотално да отпишем познатите ни досега начини за добиване на енергия.


Може би цялата информация около изчерпването на природните ресурси, е една голяма лъжа, с която се цели да бъдат увеличени многократно цените на тока, горивото и всички останали ресурси, но тази тема ще я засегнем в някой друг материал, а сега нека обърнем внимание на възможностите, които ни предлагат учените за това по какви начини да добиваме енергия от заобикалящата ни околна среда и по този начин да се превърнем в енергонезависими лица.


Вятърни мелници у дома
На външен вид, домашните вятърни мелници силно наподобяват големите конструкции, които добиват енергия от вятъра. Основната разлика между тях се крие в турбината, която използват мелниците за домашна употреба, а тя, е десетки пъти по-малка от тази на огромните си събратя. За съжаление, обаче този вариант не, е толкова ефективен, колкото се опитват да ни убедят в рекламите. Все пак, трябва да отбележим, че няколко малки вятърни мелници с 400-ватова турбина би биле предостатъчни, за да осигурят захранването на едно домакинство, но това до голяма степен зависи и от микроклимата, в който, е разположена.

Гориво от водород

Това, е една доста иновативна и същевременно полезна идея, която, ако бъде усъвършенствана би могла да замести познатите ни досега източници на гориво(бензин, нефт, петрол и т.н.), без да се усети по никакъв начин липсата им. Най-голямото предимство на този тип гориво, е фактът, че единственият отпадъчен материал при неговото използване, е водата. За съжаление, обаче добиването на подобен тип гориво се осъществява най-често от метан, като при този процес се отделят сериозни емисии въглероден диоксид, което пък ни връща в стартерна позиция – една от основните цели, е да намалим количеството въглероден диоксид, което се отделя при използването на масово използваните горива. Така, че определено има още какво да се желае от този метод, докато се достигне до някакво средно положение, което да удовлетворява всички страни.

Електроцентрали захранвани от слънцето
В момента има няколко такива проекта, над който се работи доста сериозно и определено можем да очакваме в близко бъдеще, че някой от тях ще бъде успешно реализиран. За съжаление, обаче учените все още не могат да се справят с един от най-сериозните проблеми при добиването на енергия от слънцето – а именно това, че то не, е постоянен източник на светлина, тъй като през нощта или при неблагоприятни климатични условия, е невъзможно да се използват неговите лъчи.
Безспорно има много варианти и идеи за добиването на т.нар. зелена енергия, над които сериозно може да се помисли за реализирането и масовото им използване. Някои от тях вече дори навлизат все по-широко, като например слънчевите колектори, фотоволтаичните системи и ветрогенераторите. Така, че не бива да пренебрегваме с лека ръка идеята за енергонезависимост, тъй като рано или късно природните ни ресурси наистина ще се изчерпят и по-добре да имаме готов вариант, отколкото тепърва да се чудим как да действаме при така стеклата се ситуация.
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.