Геотермална енергия

Геотермалните помпи добиват все по-широка популярност у нас. Това се дължи на факта, че все повече българи търсят варианти, с помощта, на които да намалят разходите си отопление и ток през годината. Именно поради тази причина, все по-актуална става темата за т.нар. „Алтернативни източници на енергия“, сред които са и геотермалните помпи. Предимствата на този тип технология за добиване на енергия от земните недра са много, но за тях ще стане дума малко по-късно в статията. На първо време ще Ви запознаем със същността на геотермалните технологии и системи, след което ще обърнем необходимото внимание на техните предимства и недостатъци.


Защо са по-ефективни
Термопомпите са изключително ефективни от енергийна гледна точка, тъй като добиват енергия от земните недра и водите в тях. Сигурно в момента си задавате въпроса – „Кое ги прави по-ефективни от всички останали алтернативни източници на енергия“. Отговорът на този въпрос, е много прост и до голяма степен логичен – термопомпите използват земята като източник на енергия. В нея температурата, е по-топла през зимата и по-ниска през лятото сравнение с тази във въздуха – следователно работят на по-ниски температурни нива, което ги прави по-ефективни.



Как работят?

За да не остане и грам съмнение в горе написаното ще Ви задам един простичък въпрос – Колко енергия ще Ви бъде необходима, за да затоплите студения въздух и да го използвате за отопление на сградата и колко енергия ще Ви бъде нужна, за да използвате горещия въздух в земните недра за същата цел? Мисля, че дори да не разполагате с необходимите знания в тази област бихте могли да си направите проста сметка и да добиете реална представа за ефективността на геотермалната помпа и останалите типове системи за добиване на енергия от природата.
След като изяснихме до голяма степен въпроса с ефективността на системата, то нека Ви запознаем и с това как работят геотермалните помпи.
Всяка една термопомпена инсталация, която добива енергия от земната повърхност разполага с топлообменник, внедрен в почвата и отоплителна система, чрез която да се отоплява или охлажда сградата. Самият процес на отопление изглежда по следния начин – тръбите(топлообменника) всмукват въздух със сравнително ниска температура от земята, който впоследствие се концентрира(затопля) и предава към отоплителната система на сградата.


Тръбите, които се използват в термопомпената инсталация трябва да бъдат направени от полиетилен с висока или средна плътност, а течността в тях, която се използва за циркулация може да бъде вода или антифриз. Като споменахме циркулация, трябва да отбележим, че, е добре да се използва циркулираща помпа, която, е способна да работи с течности с по-ниски температури. Подземните тръби пък се монтират в система тип„затворена верига“, за да се намали до минимум риска от образуването на течове по веригата.
Останалите компоненти, които участват в състава на термопомпата са – компресор, кондензатор, изпарител и разширителна клапа. Благодарение на тях, хладилния агент се циркулира и променя агрегатното си състояние от течност в газ и обратното.
Ако сте решили да си инсталирате геотермална термопомпа, трябва да сте наясно с геоложките условия на района, в който живеете, за да добиете реална представа за ефективността, която може да очаквате от работата на системата. За щастие повечето фирми, които продават термопомпи могат да направят необходимото геотехническо проучване и на базата на резултатите от него да Ви препоръчат кой модел термпопомпа ще Ви свърши най-добра работа.
Предимства
  • Ниски разходи за поддръжка и експлоатация.
  • Икономична система.
  • Екология
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.