Какво представляват сглобяемите къщи

Сглобяемите къщи са сравнително нови за българския пазар и все още не са добре познати на потребителите. Когато чуят „сглобяема”, хората си я представят като фургон или и негодна за постоянно живеене. Те се наричат „сглобяеми” заради техниката на строителство и в никакъв случай не бива да се приемат като детска играчка конструктор, чийто части могат да бъдат сглобявани и разглобявани многокртано. Те се изграждат на определено място и по никакъв начин не могат да бъдат разглобени и преместени. С това обаче  се изчерпват приликите им с обикновените къщи.

Какво е сухо строителство?

Изграждат се по типа на сухото строителство, като върху стабилна дървена конструкция се закрепват дървени, OSB и гипсокартонени плоскости, между които се поставя дебел слой изолиращ материал. От външната страна на стените се поставя EPS (стиропор) и се обработват допълнително с шпакловка и мазилка. По този начин освен с красив външен вид, те разполагат и с надеждна защита от външни влияния.

Каква конструкция се използва?

Дървената рамка е изключително здрава, като вертикалните носещи греди са подсилени  в страни, което допълнително увеличава устойчивостта на къщата при странични въздействия – силен вятър или земетресения. Обработват се неколкократно против изгниване. Конструкцията придава стабилност и прави сградата също токова устойчива при земетресения както монолитно къщи. Това се дължи на факта, че сглобяемите постройки са значително по-леки и елементите им са свързани по начин, който не може да бъде повлиян от вибрациите при земен трус, за разлика от различните строителни и лепилни смеси, използвани при обикновеното строителство.

Какви са стените и изолацията?

Използваната за пълнеж за стените от минерална вата осигурява най-висок клас енергийна ефективност на сглобяемите къщи. Бъдещите разходи за отопление са в пъти по-ниски от тези, необходими при стандартните къщи. Ватата представлява естествена преграда за топлината, като през лятото я задържа отвън, а през зимата - вътре. Освен това тя спира шума и влагата, създавайки идеални предпоставки за топли, сухи и уютни помещения у дома.

Да обърнем внимание строежа – кой сезон е най-подходящ за строеж и за колко време се завършва?

Поради специфичната техника на строителство, сглобяемите къщи имат много кратки срокове за изграждане. Опорната конструкция, дървените панели и всички други елементи се изработват в производствени цехове на закрито, което позволява строителният процес да не се влияе от климатичните условия. При стандартното монолитно строителство на място се оформя строителна площадка, която не може да функционира при неблагоприятни атмосферни условия, поради което за строеж се използват почти единствено летните месеци. Изграждането на сглобяеми къщи е възможно целогодишно, без значение от сезона. За пълното им завършване са необходими между 3 и 4 месеца, като размерът на къщата слабо влияе срока за изпълнение за разлика от обикновените къщи, за които са необходими 6 и повече месеци. Освен това този начин на строителство осигурява по-голяма използваемост на застроената площ, тъй като дебелината на стените е много по-малка, а същевременно притежава по-добри изолиращи свойства.

И най-важното – каква е цената?

Всичко това, разбира се, оказва влияние и върху цената на готовия продукт. Сглобяемите къщи са по-евтини от стандартните, като цената в никакъв случай не е за сметка на качеството, дори напротив. С оглед на високата си енергийна ефективност, те предлагат и много по-ниски разходи в бъдеще. Животът им не по-къс от този на монолитно строителство, а при необходимост ремонтните дейности са много по-бързи, лесни, с минимален разход на средства и ресурси.
С всички свои предимства, сглобяемите къщи са едно добро решение за съвременния строител и един прекрасен дом за всяко модерно семейство.
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.