Геотермалната енергия

Геотермалната енергия, е един от многото източници за добиване на алтернативна енергия. За съжаление, обаче тя не разполага с необходимия потенциал, за да покрие поне малка част от енергийните нужди на човека. Именно поради тази причина, геотермалната енергия не, е толкова популярна колкото останалите алтернативни източници на енергия – слънчеви колектори, ветрогенератори, биомаса и т.н. Така, че, е съвсем нормално, ако за първи път чувате за този начин за добиване на енергия.
Геотермалната енергия се добива по доста интересен начин, който ни позволява да се възползваме от парата и топлата вода от земните недра. Като всички останалите алтернативни източници на енергия и геотермалната, е възобновима. Топлата вода, която се изсмуква от недрата на земната повърхност се възвръща чрез дъжда и се затопля от високата температура, която, е константна величина под земята.
Енергията, която се добива от земните недра може да се използва не само за отопление, но и за още куп други неща – например, с нейна помощ може да се задвижи парен двигател, който пък от своя страна може да бъде използван, за да произвежда електричество.
Може би не знаете, но геотермалната енергия може да бъде забелязана и над повърхността на земята – във вида на вулкани, гейзери или минерални извори. Така, че може би разбирате вече за колко мощна енергия става дума, която незаслужено бива отхвърлена с лека ръка от повечето хора.

За да се използва тази енергия, обаче, е необходимо специален уред, познат още като – геотермална термопомпа. Мнозина определят тази технология за изключително надеждна, като някои дори си позволяват да използват далеч по-силни квалификации, като – „съвършена“, „перфектна“, „идеална“ и всички останали сродни думи. Една от основните причини, поради която някои хора си позволяват да я определят с тези епитети, е фактът, че на геотермалната помпа и, е необходима едва ¼ ток, за да работи – останалото количество енергия си го добива сама от слънцето, без значение от сезона и времето.

Геотермалната помпа действа по един изключително опростен и същевременно ефективен кръговрат – в затворена окръжност се поставя хладилен агент, който впоследствие се изпарява, сгъстява и втечнява. Следствие на това действие се покачва налягането, от което се затопля хладилната течност и от там се генерира необходимата температура, която чрез отоплителната система се използва за отопление на жилището.
Съществуват два вида термпопмпи – въздушна и водна, които се разделят на подвидове, но за тях ще стане дума в някой друг материал. Основната разлика между тях, е в добиването на енергия - първата добива топлинна енергия от въздуха, докато втората набавя необходимата енергия от земята.
Въздушна термопомпаТя разполага с две вентилаторни секции – една за външния и една за вътрешния въздух. Принципът на работа, е много прост и наподобява работата на обикновен климатик – добива се енергия от външния въздух, която бива преобразувана в подходящи вид на вътрешния. За съжаление, обаче тази система има един недостатък, който я прави непривлекателна за обикновения потребител и той се крие в ниската ефективност при определени климатични условия. Например, ако температурата навън, е под нулата и сте пуснали помпата в режим отопление, то нейната ефективност ще бъде двойно или тройно по-ниска от обикновеното. Същото се отнася и при обратния режим – „охлаждане“, където, обаче „проблема“, е на лице, когато температурите са под 25 градуса.
Водна геотермална помпа
Този модел също, е разделен на две секции – воден топлообменник и вентилатор. Както споменахме вече, водната геотермална помпа добива енергия от водата в земните недра. Тази вода преминава през топлообменника, където се предава към вентилаторната секция за вътрешен въздух, откъдето впоследствие се предава по тръбите на системата за отопление/охлаждане. Повечето хора предпочитат този тип геотермални помпи, тъй като те са „по-малко зависими“ от околната среда сравнение с въздушните. За съжаление, обаче водната геотермална помпа не може да се монтира в нормални градски условия, тъй като за инсталирането на тръбите, е нужно поне 500 квадратни метра свободно пространство.
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.