С какво трябва да се съобразим при проектирането на пасивна къща

Какво, е пасивна къща

Това, е сграда, която се проектира по такъв начин, че да се използва възможно най-малко енергия, за да се осигури желания микроклимат в нея. Перфектният вариант, е да се създаде енергонезависима система, за която не са нужни никакви разходи за поддържането на подходяща температура. Температурата се поддържа от топлината на хората, които я обитават, уредите, които използват и възобновяеми енергийни системи – слънчеви колектори, ветрогенератори и т.н.
За да бъде една сграда пасивна, тя трябва да бъде проектирана по такъв начин, че да сведе консумирането на енергия до 10 процента от това, което изразходва например една монолитна сграда. Или казано с прости думи – ако една къща от традиционното строителство консумира на година около 250-300 киловатчаса на квадратен метър, то „енергонезависимата къща“ трябва да консумира най-малко до 10 пъти по-малко енергия сравнение с нея – т.е. до 30KWh/m2. За да бъдат постигнати тези смайващи резултати, обаче трябва да бъдат изпълнени редица изисквания, с които ще Ви запознаем в следващите няколко реда.

Температура в сградата

Изразходването на огромни количества енергия за затопляне или охлаждане на сградата се дължи на сериозните топлинни загуби. Те се дължат на неблагоприятния климат, площта на външната повърхност на сградата и броят и размерът на отворите(прозорци, врати и т.н.), с които разполага жилището и още няколко на пръв поглед дребни фактора, които обаче оказват сериозно влияние върху топлинните загуби, които регистрира сградата.
За да се ограничат тези загуби, при проектирането на пасивна къща се предприемат следните мерки.
Минимизира се външната площ на сградата – При нейното проектиране се избира възможно най-добрата форма и размер, който да намали до минимум външната и повърхност, следствие, на което да се намалят енергийните загуби.
Избиране на подходящ цвят – Много хора омаловажават този фактор, но той играе съществена роля за ограничаването на топлинните загуби. Може би не знаете, но до голяма степен топлообмена на сградата зависи от нейния цвят. Именно поради тази причина, фирмите, които изграждат нискоенергийни къщи препоръчват бял цвят за стените и покрива.

Отвори

Не малка част от загубите на топлоенергия се дължат на отворите на къщата(врати, прозорци и прочие). Именно поради тази причина трябва да се оптимизира техния брой до такава степен, че тяхното използване да бъде максимално ефективно. Повечето специалисти съветват да разположите прозорците на южната страна на сградата, но преди да го направите трябва да вземете предвид и климатичните особености на мястото, върху което ще бъде разположена сградата.

Стени 

Както знаете сигурно, стените на „нискоенергийните къщи“ разполагат с вградена изолация. Това се прави, с цел да се създаде нисък топло обмен със заобикалящата я среда. Именно поради тази причина в стените се монтират изолационни материали с много високо качество – каменна, минерална, стъклена вата и т.н. Тяхното количество, обаче трябва предварително да бъде съобразено със сградата и затова трябва да оставите на фирмата, която ще се заеме с нейния монтаж да преценят какъв и колко изолационен материал да използват, за да постигнат най-добри резултати.

Вентилация

Обменът на въздуха също, е от сериозно значение за пестенето на енергия. Независимо от времето, въздухът, който навлиза в сградата, е или студен или топъл. Така, че и при двата случая би трябвало да използваме енергия, за да го стоплим или охладим. Именно поради тази причина, за да не влизат в употреба вредните климатици, печки и т.н. са създадени слънчевите колектори и още много други еко уреди, с чиято помощ бихме могли да постигнем желаната температура, без да навредяваме по един или друг начин на околната среда и същевременно да ограничим до минимум използването на енергия.

При всички случаи, обаче, ако не се научим да пестим, каквито и методи и техники да приложим резултата няма да бъде такъв, какъвто го очакваме. В интерес на истината пестенето на енергия зависи единствено и само от нас самите. Например, ако безпричинно държим постоянно включено осветлението, то до голяма степен се губи смисъла от останалите усилия, които полагаме.
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.