Пасивни къщи - същевременно икономични и екологични

Екологични и икономични
Сигурен съм, че на голяма част от Вас, които четат тази статия са наясно с икономическите предимства на т.нар Пасивни къщи, но дали знаете, че те, освен икономични са и екологични? Благодарение на съвременните технологии, които постепенно навлязоха с пълна сила и в областта на строителството, думите „екология“ и „строителство“ вече не стоят нелепо в едно изречение. Благодарение на тези нововъведения, които умело се прилагат за изграждането на „Пасивните къщи“ се намалява до голяма степен неблагоприятното въздействие, което оказва Вашия дом върху заобикалящата го среда. Това става по няколко начина:

Намаляване на нивото на въглеродните емисии във въздуха
Един от начините, които спомагат за това, е уникалният дизайн на Пасивните къщи, който се базира на международния стандарт за енергийна ефективност. Този тип къщи биват оборудвани със специална изолация, термопомпи, слънчеви колектори, фотоволтаични системи и още куп други „еко“ нововъведения, които ще Ви спомогнат да намалите потреблението си на енергия до 90 % сравнение с традиционните къщи. По този начин, освен, че няма да промените по абсолютно никакъв начин начина си на живот, ще плащате далеч по-малки сметки за отопление и охлаждане и на всичкото отгоре ще бъдете спокойни, че по никакъв начин не замърсявате природата и в частност въздуха.



Ограничено потребление на вода
След въздуха, трябва да обърнем внимание и на водата. Все повече се говори за опасността, че водните ни запаси намаляват и затова трябва да се ограничи безхаберното потребление на вода. Как да стане това, обаче? Едва ли някой вярва, че хората ще излязат с кофите да събират дъждовната вода, която да използват за различни битови нужди – пране, за тоалетната и т.н.
Именно поради тази причина, пасивните къщи са проектирани така, че да използват дъждовната вода, без да се налага каквато и да била намеса от страна на човека. Те улавят водите, които се стичат по покрива и чрез специална система от тръби преминават във водните казанчета и по този начин се ограничава потреблението на вода, която може да бъде използвана за далеч по-важни нужди.

Ограничаване на потреблението на материали
Това в никакъв случай не означава, че при изграждането на такава сграда ще бъде „пестен материал“, следствие, на което ще получите некачествен продукт. За изграждането на този тип сгради се използват само рециклирани и екологично чисти материали, за които не съществува дори 0,1 процент вероятност да навредят по някакъв начин на здравето на човека и заобикалящата го среда. Почти всички материали, които ще бъдат използвани за построяването на сградата са от рециклирани материали – от стъклото до подовата настилка. Това се прави, с цел да се намали безхаберното изсичане на дървета, с цел производство на мебели, хартия, дървесина и т.н.

Подобряване на комфорта и уюта на сградата
Несъмнено ще усетите разликата, когато се нанесете в новото си жилище. Първото нещо, което ще Ви направи впечатление, е далеч по-чистия и свеж въздух в сградата, за разлика от предишния Ви дом, където поне два пъти на ден трябва да отваряте прозорците, за да проветрите. Това се дължи на непрекъснатата вентилация, която не позволява задържането на въздух и на изключително вредните емисии, които се разпространяват във въздуха от строителните материали(бои, лакове и т.н).
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.