Енергия от вятъра

Какво, е ветрогенератор
Това са генератори, които превръщат енергията на вятъра в електрическа, от което се подразбира, че получаваме напълно безплатна ел.енергия от 220 или 380 волта. Съществува два типа генератори – Големи и Малки.
Големите ветрогенератори представляват кули, които са високи повече от 30 метра и се използват за произвеждане на енергия към националната електрическа мрежа. Те добиват от 80 до 100kW, като за целта използват вятър със скорост по-голяма от пет метра в секунда.
Малките вятърни генератори произвеждат ток до 20Kw и поради тази причина биха могли да усвоят далеч по-бавните ветрове от по 2,5 метра в секунда например. На външен вид наподобяват големите ветрогенератори, като единствената им разлика, е в мащаба. Малките ветрогенератори са способни да осигурят необходимото електрозахранване на минимум едно домакинство. За да се осигури постоянно и равномерно захранване на една сграда, е препоръчително да се монтира специална акумулаторна батерия.


Къде и как да се монтира

Едва ли, е необходимо да споменаваме, че работата на ветрогенераторите, е пряко свързан с мястото, върху което са разположени. Например, ако „кулата“, е монтирана върху по-високо и ветровито място, то енергията, която ще добием, е в пъти по-голяма сравнение с тази, която ще усвоим при монтажа на ветрогенератор в равнините, където обикновено, е спокойно и слабо ветровито. Така, че най-добрия вариант, е да се намери средно положение, при което вятъра, е постоянен и еднакъв по сила.
Преди да се монтира, обаче, е необходимо да се направят сериозни проучвания на мястото, върху което ще бъде монтиран и какви са климатичните му особености и най-вече – характеристиките на вятъра през цялата година. За да се сдобиете с тези данни може да постъпите по следните два начина – да направите справка в Института по Метеорология и Хидрология, където се съхраняват данни от 119 метеорологични центрове разположени в цялата страна, в които се регистрират силата и посоката на вятъра през последните 30 години или да възложите на фирмата, която ще се заеме с монтажа на ветрогенератора, да направи проучване.
Едно от най-важните условия, на които трябва да отговаря мястото, е то да бъде разположено сравнително близо до сградата, която ще се възползва от произведената от ветрогенератора ел.енергия. По този начин се намаляват рисковете от аварии или повреди по трасето, а освен това значително се понижава цената за окабеляване, тъй като според изискванията за безопасност при полагането на подобни конструкции, е изрично указано, че кабелите трябва да бъдат разположени най-много на разстояние от 200 до 300 метра. Не, че, е невъзможно разполагането на по-дълги кабели, но както споменахме вече, тази постъпка увеличава риска от авария.
Самият монтаж на ветрогенератори, е лесен и не изисква специална техника, за да бъде извършен. Малките системи до 5kW се монтират „на ръка“. Този тип ветрогенератори разполагат с дълга метална тръба – около 6 до 10 метра, която, е укрепена с няколко стоманени въжета. Докато за средните и големите ветрогенератори, е необходим кран, с който да бъдат изправени конструкциите.

Предимства и недостатъци

Предимства:
  • По-ниска производителна цена.
  • Възможност за работа дори през нощта.
  • Вятърът, е неизчерпаем източник на енергия.

Недостатъци:


  • Вятърът не, е надежден източник на енергия
  • Дразнещ шум, който се възпроизвежда от турбините на ветрогенератора.
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.