Видове източници на енергия

Вятърна енергия
Според една от най-смелите теории – само един процент от вятърната енергия в целия свят би била достатъчна, за да задоволи нуждите на всички хора. За съжаление, обаче това, е на практика невъзможно, тъй като вятърните турбини използват пълните си възможности едва 1500/2500 часа от годината, а часовете в нея са 8700. Ветрогенераторите не могат да разкрият пълния си потенциал, тъй като през по-голяма част от годината времето, е спокойно и силните ветрове липсват, дори и на най-ветровитите места.
В момента се разработва един изключително мащабен проект, който след като бъде завършен би трябвало да осигури поне 1/5 от моментното потребление на ток по света. Като за целта трябва до края на 2030 година да бъде готово съоръжението с 55 хиляди Mw вятърна енергия.

Слънчева енергия
Това, е безспорно най-популярния начин за добиване на зелена енергия в момента. Слънчевата енергия се радва на голяма популярност, защото може да се използва както за лични, така и за обществени нужди. Докато останалите източници на зелена енергия са практически не приложими за лично ползване.

Разбира се, че бихте могли да си инсталирате собствен ветрогенератор, но за целта трябва да разполагате с много голямо свободно пространство и не на последно място, е задължително да живеете във ветровит район, в противен случай се обезсмисля напълно инсталирането на ветрогенератор. Докато за инсталирането на слънчев колектор няма абсолютно никакви пречки – той може да се постави навсякъде, като единственото условие, е да бъде монтиран върху място, което през по-голяма част от деня, е осветено, за да може да се възползвате максимално от слънчевите лъчи.
Слънчевите колекторите са не само практични, но и изключително ефективни. Предвид факта, че слънчевата светлина, е на практика неизчерпаема, то ако живеете на някое по-топло място, като например Сандански, където през по-голяма част от годината времето, е топло и слънчево, то бихте могли да се възползвате от пълните възможности на соларните системи през цялата година, независимо от сезона. Освен това, енергията, която добивате от слънцето може да се складира и евентуално да се продаде в обществената мрежа, като по този начин не само, че ще намалите разходите си за ток, отопление и т.н. през годината, но бихте могли и да припечелите прилична сума.

Добиване на енергия от водата
Този метод до голяма степен наподобява работата на ветрогенераторите. За добиване на енергия от водата се използва турбина, която се задвижва от падаща вода и по този начин възпроизвежда механична енергия, която попада в специално монтирания ел.генератор, който я преобразува в електрическа.
В днешно време има десетки водни електроцентрали, които осигуряват 1/5 от световното електричество. Специалистите прогнозират, че бъдещето на електроенергията, е пряко свързано с водата, тъй като водните електроцентрали са не само ефективни, но и безвредни за природата и човека. При тяхната работа не се отделят абсолютно никакви вредни вещества, които биха могли да ни навредят по един или друг начин.

Биомаса
Малко хора знаят, че може да се добива електроенергия от т.нар. биомаса, тъй като тя, е най-големия възобновяем източник на енергия в света. Ако не знаете какво, е биомаса, то нека обясним – това, е органична материя с растителен или животински произход. Тя може да се добива от най-различни източници – растения, битови отпадъци, селскостопански отпадъци и т.н. Най-често използвания до момента източник на биомаса, е дървесината. Основното предимство на дървесната биомаса, е фактът, че при нейното преработване се отделят най-малко парникови емисии, които са изключително вредни за околната среда.
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.