Проектиране на едноетажна къща

­­­­­­Въпреки, че се предлагат готови проекти по каталог на сглобяеми къщи, то това по никакъв начин не означава, че не могат да бъдат реализирани идеите Ви за това как искате да изглежда новия Ви дом. Обикновено всяка една фирма, която се занимава с изграждането им предлага изготвяне на проект, който изцяло ще бъде съобразен с желанията на клиента, законодателството на България и всички останалите фактори, които са от съществено значение. В днешния материал ще разгледаме какво включва проектирането на едноетажна фамилна съща и с кое и с какво трябва да се съобразим при планирането й.

Едноетажната сграда се планира и оформя според изяснените вече принцип и изисквания. Тя се разполага в парцела съобразно с квартално-застроителния план, при изработването, на който се търси най-благоприятното й ситуиране с оглед ослънчаването на сградата и градината.

Планът на сградата трябва да бъде ясен и прост, да осигурява подходящо място и ориентация на всяко помещение и правилни връзки между тях. Жилищните помещения се разполагат в слънчевата част на сградата, а към неблагоприятните посоки се ориентират сервизните помещения и входът. Броят и размерите на помещенията и функционалните връзки между тях се определят от броя и нуждите на обитателите и се използва в конкретно планово задание.



Входът на сградата трябва да се вижда от улицата. Той се оформя от малка външна стълба с широчина на крилото 1,00 – 1,20 метра, от стълбищна площадка с дълбочина най-малко 0,60 – 0,80 и от входна врата, която за сградите до два етажа трябва да има най-малко 1,00 метра широчина. Височината на входната врата се приема обикновено от 2,35 до 2,50 метра и горният й край се подравнява с горния край на прозорците. Това позволява, когато вратата не, е остъклена, да се осигури горно осветление на преддверието. В редките случаи, когато сградата се разполага на уличната строителна линия и право на улицата, пред вратата се оставя само едно стъпало, а останалите изравнителни стъпала се вмъкват в сградата. Те се разполагат или в преддверието, с което се разкъсва подовата му площ и се влошава оформлението и използването му или в обособено стълбищно помещение – ветробран(второто решение функционално, е благоприятно, но, е неикономично).

Терасата, е задължителен елемент. Тя се свързва широко с дневната, а понякога и с една от спалните или с трапезарията и се оразмерява съобразно с жизнените процеси, които ще протичат на нея. Свързва се с градината посредством открити стъпала, като мястото им се избира с оглед ходовите линии от вратата на дневната към тези стъпала да не пресичат оформените кътове за хранене на открито, къта край външната камина и т.н. Поради малката височина на терасата и на входната стълбищна площадка се препоръчва, ако се прави парапет, височината му да не бъде по-голяма от 40-50 см. Парапетът може да се замени с ниски цветарници, което ще оживи екстериора.

За покриване на сградата може да се използват всякакъв вид дървени конструкции и покривни изолации. За да бъде покрива траен и сигурен са необходими качествени материали и прецизно изпълнение. Възможни са всякакви изпълнения на плоски и скатени покриви, но Ви препоръчваме по този въпрос за подробна информация да се свържете директно с нас за да Ви насочи към възможно най-ефективния и ползотворен вариант, спрямо цялостния вид на конструкцията.
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.