Интересни факти за зараждането на дървените постройки

Според мнозина сглобяемите къщи са съвременния хит в строителството. Някой го определят като поредната „еко мода“ свързана със спасението на Земята; други пък смятат, че това, е поредната прищявка на богатите хора, но в интерес на истината причините, поради които сглобяемите къщи се радват на небивала до момента популярност, е огромните предимства, с които разполагат: бърз монтаж, перфектна изолация, изключителна устойчивост – всичко това на невероятно достъпна цена.

В интернет ще откриете доста материали относно предимствата и недостатъците им и всички останали неща, които трябва да знаете, преди да пристъпите към изграждането на такава сграда. Именно поради тази причина, в днешния материал ще Ви разкажем за това кога се появяват сглобяемите къщи, както и няколко интересни истории от миналото свързани с тях.


Кога се появяват

Строителството на им изобщо не, е от днес или вчера. То се, е зародило преди повече от 150 години, колкото и невероятно да Ви звучи. През 1837 година в Лондон, дърводелец на име Манинг се заема със създаването и проектирането на първите материали за изработка на сглобяема къща, които впоследствие биват откарани и монтирани в Австралия. Около 20 години по-късно, сглобяемите къщи добиват огромна популярност в Австралия и биват транспортирани още няколкостотин модела, като някои от тях са запазени и до днес.


Любопитни факти и случки
Те се появяват в Барбадос по един доста интересен начин. Преди много години, местните роби могли да притежават само ограничен брой вещи и не разполагали със собствена земя, което не им позволявало да разполагат със собствен дом. По-предприемчивите от тях, обаче намерили вратичка, чрез която да заобиколят закона – чрез изграждането на сглобяеми къщи, които са подвижни и според закона са движими вещи и могат да се използват от цялото население.

В Англия пък сме свидетели на друга, не по-малко интересна случка. Тя се разиграва през 1855 година по време на Кримската война. Медицинската сестра Флорън Найтингейл пише писмо до вестник „Таймс“, в което обяснява за нуждата на държавата от болница, предвид многото ранени от войната. Нямало как, обаче да предприеме мащабно строителство и поради тази причина на архитект Кингдъм Брунел, е заповядано да проектира сглобяема болница! Тази задача му отнема около 5 месеца и проектираната от него болница, е била способна да приеме до 1000 пациента. Другото й отличително качество било вентилацията и канализацията, нещо което било немислимо за тогавашните сглобяеми къщи. Въпреки, че се използва само една година, тя спомага съществено за намаляването на смъртността в района, която преди построяването й, е била около 40 процента, а след създаването й спада до 3.5 %. Истинският бум в производството на сглобяеми къщи, обаче настъпва веднага след приключването на Втората световна война, което, е съвсем логично предвид факта, че те са били перфектната алтернатива за целта – бързо, евтино и с високо качество. Произведени са повече от 150 000 къщи на цена, надвишаваща 200 милиона паунда.
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.