Smart home

Съвременните технологии се развиват толкова бързо, че ако тръгнем да ги изброяваме всичките със сигурност ще изпуснем някоя, предвид факта, че буквално всеки ден научаваме за нова технология или устройство, които ще променят революционно живота ни. За съжаление, обаче трябва да минат десетки години, докато тези технологии станат достъпни за всички хора. Със сигурност, обаче за добро или лошо, не, е далеч времето, когато всичко ще бъде извършвано от роботи и други компютризирани системи, които до голяма степен биха заместили труда на човека.

От години наред хората си мечтаят за къщи, които сами да произвеждат енергия и електроуреди, които да знаят какво иска притежателя им и да му го предоставят на момента – както в популярното анимационно филмче от 90-те години “Jetson”.



Всъщност това вече не, е мечта, а реалност. Благодарение на съвременните технологии, вече може да разполагате с т.нар. „Умна къща“, която, е енергийно независима, можете да си общувате с нея и тя ще задоволява всички Ваши желания. Нейното използване ще Ви се стори като на филм – ще можете с гласова команда да управлявате всичко в дома си – да включвате и изключвате осветлението, телевизора и всеки друг уред в дома си. Вече няма да Ви бъде необходима огромна връзка с ключове – за входната врата, за кабинета, за гаража, за тавана, за отделните стаи и т.н. - ще може да отключвате всяко едно помещение с пръстовия си отпечатък или ириса на окото си! Освен това, къщата ще се погрижи да осигури безопасността Ви по всякакъв начин. Например, на всеки му се случва да забрави котлона на печката или ютията включена, от което би могло да се стигне до много тежки последствия. Сега, когато всичко, е под контрола на съвременните технологии – това, е невъзможно да се случи. Умната къща ще се погрижи да вземе всичко безопасни мерки при подобни и по-тежки последствия.

Всичко това изглежда като в приказка или описание на къщата на „Джеймс Бонд“, но трябва да го приемете – това, е реалност и в близките години много от нас ще могат да се възползват от високотехнологичните предимствата на „Умните къщи“. Затова нека разгледаме как точно ще променят живота ни.


Едно от най-големите предимства на „Умните къщи“, е, че ще можем да ги управляваме дори, когато не сме в тях. Това става благодарение на т.нар. „Дистанционен контрол“, който ни позволява чрез компютър, смартфон или друго устройство свързано към интернет да управляваме дома си. Така, например бихме могли да включим бойлера, преди да се приберем вкъщи, за да разполагаме с топла вода на момента, в който се приберем уморени след работа и копнеем да си вземе душ или вана.

Благодарение на друго нововъведение ще можем да оставим всичко свързано с управлението на дома ни в ръцете на технологиите. Така, няма да ни се налага да мислим – какво има за вечеря, платихме ли сметките за ток, вода, телефон, интернет и т.н. Умната къща ще ни подсеща за всичко това и дори би могла да се нагърби с изпълнението на част от тях.

И не на последно място, след всички нововъведения, които са направени, с цел да улеснят многократно живота ни, създателите на „Умните къщи“ са помислили и за нашата безопасност. Всяка една къща от този тип разполага с надеждна система за сигурност, която ще осъществява 24-часов контрол на случващото се в нея. Тя ще следи за наличието на вредни емисии във въздуха, потенциални опасности и дори ще отчита сърдечния ни удар. Освен това са взети мерки и против нахлуването на крадци. Когато къщата, е празна, системата ще включва и изключва светлините, ще отваря прозорци и врати и още куп други неща, с цел да заблуди „недоброжелателите“, че къщата не, е празна.
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.