Как работят умните къщи

Все по-голяма част от съвременните архитекти насочват усилията си в проектирането на сграда, която да разполага с всичко необходимо, за да бъде осигурено удобството и комфорта от нейното използване. Това би било невъзможно, без използването на технологичните нововъведения, които ни предлагат производителите. Именно поради тази причина, в търсене на по-голям комфорт, нормалния човек вече все по-рядко се доверява на обикновените и прости електроуреди, които въпреки, че биха му свършили работа, не са обект на сериозен интерес. Да вземем например съвременните смартфони – преди всичко те са телефони и главната им задача, е да осигуряват връзка между хората, но въпреки, че за целта може да се използва и най-обикновен мобилен телефон, все повече хора предпочитат да си закупят смартфон, тъй като той им предлага още куп екстри и възможности.


Може да Ви прозвучи странно, но по същия начин стоят нещата и в съвременната архитектура. Производителите търсят нови и нови начини, с помощта, на които да улеснят живота на хората по един или друг начин. И точно поради тази причина, напоследък все повече се говори за т.нар. „Умни къщи“, които ни демонстрират как новите технологии могат да бъдат приложени повече от успешно във всяко едно жилище, без да пречат на уюта и комфорта от неговото използване – дори напротив – значително го подобряват!

Какво представлява „Умна къща“

Това, е система с помощта, на която може да управлявате всичко в дома си – от това да пуснете щорите или завесите до управление на домакинските уреди или казано с прости думи – може да управлявате всичко в дома си чрез мобилния телефон(sms), смартфона, компютъра или друго устройство, което може да осъществи връзка с интернет. Не се заблуждавайте, обаче, че това, е някаква маркетинг стратегия и реално единственото нещо, което позволява системата, е да включвате и изключвате разни електроуреди – напротив, ако трябва да навлизаме в детайли и да Ви споделим всяка една възможност, която Ви предлага системата на „Умните къщи“, то ще се наложи да напишем цяла книга по въпроса. За да не останете с грешно впечатление, обаче ще споменем някои от най-интересните и интригуващи функции, които предлага умната къща.
Ако се отоплявате на газ, специално инсталирани сензори ще следят за нивото на вредните емисии във въздуха и при нужда ще сигнализират за тях. Същите тези сензори могат да измерват сърдечния Ви удар и още куп други неща свързани със здравето и безопасността Ви. Също така трябва да отбележим, че може да управлявате дома си, дори да не се намирате в него. Така може да включите отоплението или пък да загреете водата в бойлера, преди да се приберете от работа например. Друга интересна функция на системата, е следенето на провизиите, с които разполагате. Така няма да Ви се налага да се връщате многократно до магазина, тъй като не сте видели, че не разполагате с олио, брашно, сол или друг продукт, който сте забравили да закупите.
Безспорно, обаче най-голямо впечатление ще Ви направи уникалната система за сигурност, която ще държи далеч всички крадци и недоброжелатели. В случаите, когато къщата, е празна – системата ще симулира дейност, като например: включване и изключване на осветлението, пускане на завесите, отваряне и затваряне на вратите и куп други неща, които биха заблудили всички недоброжелатели, че в къщата има някой.
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.