SIP панели - това което трябва да знаете

Тук ще Ви запознаем с всичко, което трябва да знаете за тази технология, с нейните предимства, но ще обърнем повече внимание на нейните недостатъците, които не се споменават в интернет и от доста строителни компании. Ние не използваме тази (остаряла и нетрайна) технология за изграждането на сглобяеми къщи и в следващите редове ще обясним защо. За да бъдем ясни ще започнем със структурата, изграждането и „предимствата” на SIP панелите.

Същност на на SIP панела

SIP (структурно изолационна плоскост), използван в строителството на къщи по канадска технология. Нарича се още сандвич панел.Чрез тях се изграждат стените на сградите.

Структура

Той е изграден от външна и вътрешна OSB плоскост, между които е поставена топлоизолация от стиропор. При изграждането им OSB плоскостите, се залепват със синтетични лепила и смоли чрез преса под високо налагане, за да се гарантира целостта, здравината и дълготрайността на целия панел.

Какво е OSB плоскости?

Абревиатурата произлиза от „ориентирани дървени чипове”. Тези малки дървени части, които виждате на SIP панела, при производството се избелват от бързорастящи иглолистни дървета, които са изключително здрави. След това се залепени със специална смола и преминават отново през преса, за да бъде крайния материал плътен и здрав. Ориентирани дървени чипове - дървените парченца се разполагат по точно определен начин, с цел получаване на структура, която може да издържа на натоварване и огъване, без да се наруши целостта й.




SIP технологията е допълнение, а не алтернатива на носещата конструкция. Правилната им употреба довежда до изграждане на дом, който разполага с множество предимства. Както всяко едно нещо и тук си има своите недостатъци, но първо ще започнем с предимствата.

Предимства на SIP панелите

  • Топлинна изолация - къщите, които са изградени с тази технология, през зимата са 1.5 пъти по-топли в сравнение с останалите типове строителство, които извозват тухли или изолация от дърво и силикатни материали.
  • Бързо строителство - това е основната причина, която ги прави толкова популярни, но не и качествени. За това ще обърнем внимание по-долу в недостатъци.
  • Ниска цена - един от факторите за ниската цена е самата бързина на строителството, която намалява разходите. Другия фактор е по-ниската цена на материалите. Въпреки че те се произвеждат във високо технологични заводи, цената им не е висока. Дори някои български строителни фирми имат машини за производство на OSB и SIP панели, което също намалява цената на къщите.

Митове и грешна информация

1. Здравина на SIP панелите

В класическата канадска технология къщата се изгражда без рамка (без рамка от носещи колони), благодарение на здравината на панелите, които могат да понесат тежестта на къщата.
Мисия нов дом - това е един от сериозните им недостатъци. Панелите могат да понесат тежестта покрива, но въпроса е колко време? Двете OSB плоскости с обща ширина 3,2 см. Тя е твърде малка за да се натоварва с такава тежест. Вижте по-долу снимки на принципа да изграждане на къща само със SIP панели, без носещи колони, при които сами може да си представите една такава сграда колко ще е нестабилна.
Двуетажен къща
Едноетажен къща















Като Ви прави впечатление, ако същата е на 2 етажа или с голям покрив, не може да се разчита стените да носят тежестта. За завършек на тази точка можем да кажем, че тази класическа технология вече не се ползва, а се поставят носещи греди, макар и по-малко от технологията без СИП панели. Вие сами може да си направите извода, каква е товароспособността на панелите, при положение че се поставят носещи, колони, а Ви се съобщава, че може и без тях.

2. Здравина на OSB плоскостите

Тестовете показват, че има по-голям капацитет на натоварване от обикновените дървени плочи. Това се дължи на подредбата на дървените чипове, пресоването им и използването на качествено лепило и смола. 95% от плочата е дърво, а 5% лепило.

Мисия нов дом - няма начин по който да се изгради плоча от люспи на дърво, която да бъде по-здрава от дървото. Факт е, че при всички къщи се използват носещи колони от плътно дърво, което има единствено обработка срещу изгиване и нападане от вредители. Ако плоскостите бяха токова здрави, тогава защо до ден днешен няма носещи колони от OSB технология?


3. Дълъг експлоатационен живот при всякакви климатични условия

SP панелите са много здрави и лепилата които се използват увеличат техния живот. Могат да издържат на всякакви климатични условия, дори понякога се използват като водоустойчив материял, с разликата че тези плоскостите имат допълнителна защита срещу вода.
Мисия нов дом - с времето дървените чипове започват бавно да се разлепят, ако са подложени на лоши климатични условия. За да не се допуска това се поставят изолации, които предпазват плоскостите и реално няма притеснения за тяхната експлоатация.

4. SIP не пропуска вода и няма проблем с влагата

Тъй като не пропуска вода, изолацията вътре в него теоретично се запазва завинаги. Основния проблем на топлоизолациите е че не трябва да се допуска вода до тях, за да се запазят техните свойства.
Мисия нов дом - както беше споменато вече плоскостите не трябва да се излагат на лоши климатични условия. В тях може да проникне вода, която се оказва понякога фатална - SIP могат да пропуснат вода, която обаче започва да разпада структурата им и ако трябва тази вода не излезе структурата им ще бъде повредена. Най-често ако проникне вода в SIP панела, тя остава в средата където е изолацията и я поврежда. В крайни случаи щетите са липса на изолация са подут SIP панел, който няма да си възвърне първоначалната форма и ефективност.
Забележка: ако не се използва SIP панел, а единствено OSB плоскост за външната част на стената, с необходимата изолация до OSB никога няма да достигне влага. Дори и да достигне, не може да се получат същите проблеми, защото OSB плоскостта е само една и тя не може да задържи влагата, както при 2 OSB плоскости. 

5.Това е една от най-популярните и използвани технологии

Щом цял свят използват този тип строеж, е логично да е надежден и безопасен.
Мисия нов дом - технологията е използвана в Канада за създаване на жилища сред Втората световна война. Ако това я прави популярна, означава ли, че ние трябва да използвани острели строителни методи, които други страни са използвали в критични случаи? Тя се прилага широко в Русия и в регионите с ниска температура, където трябва да се създадат временни жилища или сгради необходими за метеорологични проучвания, но не толкова за жилищни къщи.

6. Екологично чисти

Те са създадени от дървени чипове и смола, които са екологични и липсва отделяне на вредни летливи вещества. А всеки знае че, стиропора който е в средата, не отделя вредни вещества
Мисия нов дом - смолата и лепилото не са екологично чисти и дори са много вредни. След изсъхването им не се отделят вредни емисии, но проблема е че винаги има процент който така и не може да изсъхне и остава в течно състояние. Този процент от лепилото е малък, няма как да се види с просто око, но има проведени изследвания, които показват, че всяко денонощие се отделят летливи вещества, които оказват сериозно влияние за здравето. Всеки строителен инженер, знае че повечето стиропори са вредни и също отделя емисии. За това се предпочита те да се използват за външна изолация, а не вътрешна. Като заключение можем да кажем, че при SIP има двойно въздейства: вредни емисии на стиропор и OSB панелите.

7. Няма проблем с гризачите

Много клиенти задават въпроса „Как ще се реши проблема с гризачите”. Тъй като 5% от материала на панела е лепило и смола, гризачите ги не нападат. Оказва се, че това е доста погрешна информация, защото не съществуват гризачи на SIP панели!
Мисия нов дом - по-горе беше споменато, че са екологично чисти, а сега че гризачите не ги нападат, защото лепилото ги отблъсква. Не е логично гризача да не напада това което е екологично (от природата). Второ, можем убедително да Ви кажем, че гризачите нападат SIP панелите, дори когато проникнат в средата, прогризват част от изолацията, за да си направят леговища. След това е ясно – няма спасение от тях.

7. Произвеждат се във високотехнологични заводи

Панелите се произвеждат от заводи, в които се гарантира високо качество. Те са със съвременни технологии и напълно компютъризирани
Мисия нов дом - не всички се произвеждат в такива заводи, защото естествено цената им ще бъде многократно по-висока. За изработката им не е са необходими високо технологични машини. Има доста български фирми, които произвеждат OSB и SIP панели именно поради тази причина - по-рационално е да ги изработят сами, вместо да ги поръчват от други страни.

Недостатъци и неоспорими факти

1. OSB плоскостите са крехки

- която и строителна фирма да питате, ще Ви каже, че при транспорта им те трябва да са много добре опаковани, в противен случай само от движението и тресенето на транспортното средство, краищата на плоскостите се начупват.
Въпреки това Ви се казва, че плоскостите са изключително здрави дори могат без проблем да носят цялата къща без носещи колони.

2. SIP технологията се появява по необоримост от бърз строеж

– тя се появява първо в Канада след втората световна война, поради необходимостта да се построят възможно най-бързо жилища. Трябвало е такъв тип строеж, чрез който да осигури максимална скорост, а не качество.

3. SIP се явяват носещи стени

Поради принципа на технологията, част от тежестта на покрива се разполага на панелите, което според нас е сериозен недостатък. При изграждане на къща без SIP, след като се изгради основата, се създава цялата носеща конструкция и покрива върху нея. Едва след това се поставят OSB плоскости, които по никакъв начин не се натоварват. А проблема с вредните вещества се решава с поставяне на минерална изолация и гипсокартон във вътрешната част на стените.



Надяваме се сега вече сте по-запознати и ако срещнете такава информация в интернет бързо ще разберете, че е погрешна. Ако имате въпроси, не се притеснявайте да попитате, нашите специалисти са на Ваше разположение.


Пищете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.

Съобщение за формуляра за коментари